Mám rád Jaroslava Duška, leč psát o něm jistě bude fuška..

..trocha poezie (tzv. 'nedělní chvilka') na úvod.. Jo a nemám na mysli bývalého předsedu železničních odborů...

Zaujal již v Pražské pětce a i další jeho role jsou nepřehlédnutelné, jedinečné a jaksi 'jinak uchopené'.. Nádherné scény v Pupendu (ta, kdy spolu debatují Dušek, Holubová, Cibulková a Polívka v atelieru patří jistě k tomu nejlepšímu, co bylo kdy u nás natočeno), legendární Pelíšky, nezapomenutelné ztvárnění 'Plukovníka' v Horem pádem, ne až zas tak moc humorná (ale opět skvěle zahraná) postavička v Musíme si pomáhat, atd., atp. Dokonce i filmům, které by nejspíš jinak zapadly do průměru, dodává Dušek vždy něco, kvůli čemu se i na ně stojí za to kouknout - zde mám na mysli např. kousky Doblba, či Ještě žiju s věšákem, plácačkou i čepicí..

Když svého času mistr Dušek uváděl Českého Lva, zíral jsem na to jako na zjevení s otevřenou pusou. Bylo to něco natolik odlišného, vtipného a originálního, že všechny své kolegy v tomto oboru odsunul na vedlejší kolej, vytvořil zvláštní kategorii nazývající se 'Jaroslav Dušek' a všichni Ebenové, Polívkové a další se na tomto poli rázem ocitli ve druhé lize. Dušek se nedá přetrumfnout - nevymlouvejte mi to.. Ale pak se to pokazilo. Stalo se bohužel něco, kvůli čemu už tohoto pána v odobných rolích nevídáme - Jaroslav Dušek počal nám rozmlouvati s kameny a se Sluncem, staví hliněné domy, neužívá zásadně žádných léků, nemaže se opalovacími krémy a aby toho nebylo dost, začal držet takřka extremní hladovky (díky čemuž se změnila i jeho vizáž..). Ach jo..

Mám pocit, že všechno toto má počátky někdy v roce 2006, kdy se také začal vytrácet z veřejného života v tom rozsahu, na který jsme byli zvyklí. V debatě Na plovárně s Markem Ebenem v tomto roce ( http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1093836883-na-plovarne/206522160100010/ ), je to sice ještě ten starý dobrý Jarda Dušek, ale už se nám tu rýsuje cosi, z čeho vykvetl jeho dnešní zvláštní a nemůžu se ubránit pocitu, že i trochu smutný stav, kdy hovoří s kameny jako s živými bytostmi, žádá Slunce o pomoc, když si s něčím neví rady (a ono ho vždy vyslyší..).

Rád bych řekl něco a'la : 'Vím, že jsem byl slepý a nyní vidím' a měl pro podobné záležitosti větší porozumnění, není tomu ale bohužel tak, s těmito věcmi se nějak míjím. Posuďte sami (výňatek z rozhovoru s J. Duškem): 'Co zajímavého říká kámen?' 'Jeden ze silných rozhovorů proběhl před několika lety na Sicílii. Tam je ve městě Erice Venušin chrám a v něm krásný kámen ve veřejích. Dal jsem na něj ucho, protože se mi líbil. A ten kámen řekl: Hra končí. Tajemství bude odhaleno. To mě zaujalo, a tak jsem se zeptal, proč bylo potřeba mít tajemství. Taková byla pravidla, tak se hrála hra, odpověděl. Kdo stanovuje pravidla, ptal jsem se dál. A pak nastal zajímavý moment. Měl jsem ucho na kameni a slyšel, jak kámen přemýšlí, jak v něm jakoby tiká.' 'Jako když pracuje „kompjútr“?' 'Tak nějak. A pak řekl: Nikdo. Žádné pravidlo nebylo stanoveno předem, všechna vznikají během hry. Ale hra končí a tajemství bude odhaleno. Když to řekl už podruhé, osmělil jsem se zeptat, jak tedy zní to tajemství. A on řekl: Nepřátelé neexistují. A to je tak silné tajemství, že ho dodneška spousta lidí nechápe.' No, nevím.. Mám o pana Duška vážné obavy...

V roce 2007 obdržel J. Dušek stříbrnou anticenu 'Bludný balvan' za 'dobré šamanské rady pro každý den', čímž se ocitl v celkem divné společnosti lidí a dalších organizací. Jen tak namátkou: V roce 2009 održel dokonce zlatý 'Bludný balvan' Petr Hájek - slavný to myslitel, pracující (no..) v Kanceláři prezidenta republiky a to za 'odhalení darwinistů-marxistů a levičáckých opic, z nichž naštěstí nepochází'. V roce 1999 získala stříbrný 'Bludný balvan' TV Prima za 'mimořádný přínos k mysteriozitě České republiky' a v roce 2000 byl taktéž stříbrný 'Bludný balvan' udělen Nedělnímu Blesku za 'proslavení léčitele Vaňáka, jemuž díky mnoha nadějeplným článkům vehnal pod hadici 'luxující zhoubné nádory' stovky onkologických pacientů, z nichž mnohé stačil zkasírovat jen pár týdnů před jejich neodvratným koncem'.. Nic moc...

Ještě jednou bych rád zopakoval, že mám Jaroslava Duška v oblibě. Byl bych rád, kdyby se trochu srovnal, přibral nějaké to kilo, trochu méně debatoval s kameny a někdy třeba zase moderoval dejme tomu onoho Českého Lva. Vážím si ho, že namísto předvádění se v Top Star magazínu, hraje postiženým lidem a angažuje se i v dalších bohulibých záležitostech. Přál bych jemu i nám všem, aby onu 'iniciaci Andělem smrti', o které mluví u M. Ebena, nebral tak doslova a vydžel ještě pár let i po onom mysteriozním 20.12.2012, o kterém se ve výše zmiňovaném rozhovoru také rozpovídal a...no...prostě...zde je jeden z komentářů k tomuto rozhovoru: 'Opět o ničem. Jarda je takový český Jára, kterého zajímá pouze vánek nad řekou, rozumí řeči zvířat a jeho největším kamarádem je náčelník Bílý Tesák..' To si snad Jaroslav Dušek ani nezaslouží. A stejnou měrou je mu to jistě fuk. Ale nechme už toho..

A nakonec něco veselýho:

Autor: Petr Fišer | neděle 11.11.2012 9:55 | karma článku: 16,92 | přečteno: 2136x
  • Další články autora

Petr Fišer

Fenomén Vlasta Beneš.

3.7.2016 v 12:16 | Karma: 26,08

Petr Fišer

Hele, Svěrák!

27.6.2016 v 19:30 | Karma: 18,62

Petr Fišer

Pan demagog: Břetislav Olšer.

5.1.2013 v 12:10 | Karma: 27,79

Petr Fišer

Pátý přes devátý..

16.11.2012 v 11:53 | Karma: 14,42

Petr Fišer

Co televizní týden dal..

7.10.2012 v 13:30 | Karma: 17,94