Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

ajentak

8. 11. 2010 1:07
Relativně ano...

řemeslo má (ale spíš mělo) zlaté dno.

Protože seš, autore, stejně "nevymáchaná huba" jako já (včetně stejnýho křestního jména), tak ti něco prozradím. Měl sem možnost to, o čem píšeš, poznat z obou stran - jak z pozice zákazníka, tak z pozice toho řemeslníka.

Výsledek? Než být zákazníkem, dělám si skoro všechno sám , než být řemeslníkem na volné noze ( dělal jsem něco jako "hodinový manžel", ale v širším rozsahu a se zaměřením na to, co specialisté dělat nechtějí - takže opravy, drobné úpravy, renovace), ukončil jsem to a vrátil jsem se ke svému oboru (černé řemeslo) jako zaměstnanec.

Proč nechci být zákazníkem? Mám podobné zkušenosti jako ty a mnozí další, navíc když jsem využil třeba automechanika a viděl, jak používá kladivo tam, kde stačí rozum a cit, zedníka, který místo omítky udělat beton na zeď, odborníka na pc, který mi opravil pc tak, že se celé pc záhy zhroutilo atd., tak jsem se to začal učit dělat sám. Problém je to, že mne to začalo bavit. A stojí to peníze za nářadí.

0 0
možnosti
JT

ajentak

8. 11. 2010 1:28
Re: Relativně ano...

Proč nechci být už řemeslníkem na volné noze? Hlavní důvod - přestalo mne bavit po vykonané práci dolovat z lidí peníze. Neměl jsem za půl roku, co jsem to vydržel, jediný problém s kvalitou ani jedinou reklamaci. Zálohy na materiál jsem bral, jen když se to zákazníkovi nehodilo jet se mnou pro materiál, jinak si to zákazník po poradě se mnou vybral a zaplatil sám a já to jen odvezl. Na veškerou evidenci jsem si udělal excelovou tabulku, kam se psal každý šroubek atd, takže veškerá evidence byla absolutně přesná a hned z toho padala i aktuální cena celé zakázky. Já blbec odečítal i čas na "kouřovou", každý zastavení, pokud to nebylo z potřeby zákazníka.

Asi důležitá věc - počítala se hodinovka, protože u oprav apod se těžko odhaduje, co na tebe ještě kde "vybafne" mimo plán. Ale všechno se vždycky konzultovalo se zákazníkem, aby pak nebyl problém. Nebyl nikdy, pořád jen chvála (jsem puntičkář), sousedi se chodili dívat - všichni nadšení a já nevěděl, kam dřív. (pokračování níže)

0 0
možnosti
JM

Mumrli (monokulturní)

7. 11. 2010 17:01
Zkusenosti mam podobne.

0 0
možnosti
JM

Mumrli (monokulturní)

7. 11. 2010 17:04
Re: Zkusenosti mam podobne.

Sorry, enter.

Zkusenosti mam podobne, diky tomu jsem se naucil stukovat, udelat rovnou podlahu, polozit dlazbu, nalepit kachliky, rozvody vody a topeni taky nejsou problem, pokud mluvim o plastu a medi...no a elektriku zvladam od prirody jelikoz jsem vyuceny elektrikar.

Po zkusenostech jsem se zarekl ze mi drobny zivnostnik nesmi pres prah. Sice me to stoji nejaky cas, ale kdybych si nekoho objednal, stejne za nim budu muset stat a hlidat ho, takze toho casu moc neusetrim.

0 0
možnosti
DK

Danny_Kay

7. 11. 2010 16:06
Kdyz to tak ctu...

...tak mam pocit, jako bych to psal sam. To je naprosto presne...Taky je fascinujici, kolik chteji zaplatit za veci, ktere je schopen udelat naprosto kazdy, jen na to nema cas. Evidentne svou praci silne nadhodnocuji. Skoda mluvit...nejlepsi je nakoec si to opravdu udelat sam.

0 0
možnosti
JT

ajentak

8. 11. 2010 0:31
Re: Kdyz to tak ctu...

Na tohle nešlo nereagovat.

Co ti tedy brání v tom si na to udělat čas a udělat si to sám, když se ti ta práce zdá nadhodnocená a je schopen ji udělat naprosto každý? Lenost, neschopnost anebo potřeba si vydělat víc na jiné své činnosti? Možná by sis měl uvědomit, že i takový řemeslník si potřebuje vydělat, aby se uživil, vydělal si na obnovu svého strojového parku, nářadí, odvody atd. Kromě toho - myslíš, že např pro materiál na tvoji zakázku ti pojede za své a ve svém volném (tj tebou nezaplaceném) čase? Ty pracuješ v práci (pokud seš zaměstnanec) a nebo ve svém podnikání byť jen třeba hodinu denně zadarmo? Pochybuju o tom.

0 0
možnosti
JB

Dabi

7. 11. 2010 15:47
A

čemu se divíte, 20 roků tu prakticky učňovské školství neexistuje, takže opravdoví řemeslníci mají jiné kšefty než takové přištípkaření, to dělají rúzní nedouci a samouci. Učňovské školství tu fungovalo, no modrá neviditelná ruka trhu ho nahradila nesmyslnými asistenty podnikatelů a pod. 

0 0
možnosti
PK

H0PE1@seznam.cz

7. 11. 2010 15:36
Už dávno

jsem zjistil, že nejlepší je nakoupit si nářadí, poradit se a udělat si to sám. Ušetřím peníze i nervy;-D A ledacos se naučím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 136
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
petfis@tiscali.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy